Araştırmacılar Zeytinlik Atıklarını Biyoplastiğe Dönüştürüyor.

Jaén Üniversitesi ve Andaltec Vakfı'ndan araştırmacılar, zeytinlik budama atıklarından gıda ambalajı ve endüstriyel kullanıma uygun plastik üretti.
Araştırmacılar, zeytin yaprağı ve dallarından elde edilen biyokütleyi, tedavinin türüne bağlı olarak 300 ºC veya 400 ºC'ye kadar sıcaklıklara dayanabilen biyopolimerlere dönüştürdü.
Yüksek ısı direncinin bir sonucu olarak bilim insanları, biyopolimerlerin gıda paketleme uygulamalarında biyofilm olarak kullanım için mükemmel bir aday olduğunu söyledi.
Her türlü biyoplastik üretimde ilgi konusu olan bileşik, aynı zamanda hemiselüloz ve ligninden oluşan lignoselüloz içindeki selülozdur. Zeytin ağacı biyokütlesi yüzde 30 ile 40 arasında selüloz içerir.
Araştırmacılar, zeytinlik atıklarının biyoplastiğe dönüştürülmesinin, çiftçiler için atıkların kompostlama, enerji üretimi veya toprak kaplama amacıyla kullanılmasına göre daha üstün ekonomik faydalar sağladığını savundu.
Araştırmanın ortak yazarı ve Jaén Üniversitesi'nin kimya, çevre ve malzeme mühendisliği bölümünde araştırmacı olan María Dolores La Rubia'ya göre, zeytinlik atıkları da plastik üreticileri için daha ucuz bir alternatif olabilir. Sentetik plastikler ham petrol, doğal gaz veya kömürün rafine edilmesinden yapılır.
Ek olarak araştırmacılar, zeytin tarımı yan ürününün yeni uygulamasının çevresel etkisini azaltabileceğini savundu. Bazı tahminlere göre, İspanya'daki yüksek yoğunluklu ve süper yüksek yoğunluklu çiftlikler, her yıl hektar başına 30 ton zeytin ağacı budama biyokütlesi üretiyor.
Araştırmacılar, "Geleneksel olarak bu kalıntı, toprağı iyileştirmek için yerinde kullanılıyor veya çoğu durumda yakılarak zeytinyağı endüstrisinin karbon ayak izini önemli ölçüde arttırıyor." diye yazdı.