Ölümsüzlüğün ve barışın simgesi olan zeytin ağacı, binlerce yıldan beri insanlık için büyük bir önem arz etmiştir. Hem meyvesinin hem de meyvesinden elde edilen yağın şifa kaynağı olması, zeytin ağacının tüm kültürlerde yer edinmesini sağlamıştır.

Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerler zeytin ağacının yetiştirilmesinde oldukça etkilidir. Ülkemiz zeytin ağacı yetiştirilmesi için son derece uygun bir coğrafyadır. Meyvesi ve yağı sayesinde yaşamımızın bir parçası haline gelmiş olan şifa kaynağı zeytin ağacı Anadolu coğrafyasında çok rahat bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Sadece Ege  ve Marmara Bölgesi'nde değil; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bile zeytin yetiştiriciliği yapılabilen ülkemiz zeytin yetiştiriciliği konusunda  AB ülkelerinden sonra ikinci sıradadır.

Zeytin, ağacının toprak isteği bakımından diğer ağaçlara benzememesi sebebiyle zor koşullar altında bile yetiştirilebilen bir bitkidir. Zeytin ağacı, yetiştirileceği toprak konusunda diğer ağaçlar kadar seçici değildir. Ağacın kökleşmesine elverişli bir derinlik olması, ayrıca gerekli olan gübrelemenin yapılması halinde zeytin ağacı yetiştirmek zor olmayacaktır. Zeytin ağacı değişken pH (hafif asit-aşırı alkali), kireç ( düşük ya da aşırı) ve besin element içeriği bakımından düşük ya da zengin olabilen her türlü toprakta yetiştirilmeye uygundur. Besin maddesi içeriği eksik olan toprak, uygun gübreleme ile düzeltilebilir.

NOT: Zeytin yetiştiriciliği yapılmak istenen bir alanda, dikim yapılmadan önce toprak analizi yaptırmak akıllıca olacaktır.